ISO 27001
ISO 27001 is een van de meest bekende standaarden voor informatiebeveiliging. Hoe zorg je dat jouw organisatie voldoet aan deze norm en zijn er alternatieven?

Wat is ISO 27001?
ISO 27001 is een wereldwijd erkende norm op het gebied van informatiebeveiliging. Door aan deze standaard te voldoen laat je als organisatie zien dat je voldoet aan alle eisen rondom informatiebeveiliging. De standaard beschrijft hoe je procesmatig met het beveiligen van informatie om kan gaan en aan welke eisen je dan dient te voldoen.
Wil je als organisatie gaan voldoen aan ISO 27001 of wil je weten waar jouw organisatie haar informatiebeveiligingsbeleid kan verbeteren? Onze consultants kunnen je hierbij helpen. Daarnaast wordt ISO 27001 gezien als een goede graadmeter voor je informatiebeveiliging wanneer je als organisatie moet voldoen aan NIS2.
ISO 27001 in de praktijk
Wanneer je werkt voor een grote organisatie, dan gebruik je waarschijnlijk al een ISO-framework. Voor informatiebeveiliging is er ISO/IEC 27001/2: deze standaard vertelt wat voor ‘controls’ er nodig kunnen zijn om de data van jouw organisatie goed te beschermen.
Het voordeel is dat ISO/IEC 27001/2 niet afhankelijk wordt van de techniek en daardoor technische innovaties niet in de weg staat. De frameworks en standaarden vertellen alleen wat je moet inregelen en niet hoe.
ISO 27001 is prima geschikt om helder te krijgen wát en waarom er precies beschermd moet worden. Het biedt handvatten om de maatregelen te implementeren waarmee je jouw risico's beheerst en daarmee ook snel en effectief kunt reageren op securityincidenten (en vertrouwen wint bij je partners en klanten).
Hoe start je met ISO27001?
Het implementeren van ISO 27001 begint met het opzetten van een ISMS dat geschikt is voor jouw organisatie. Dit proces omvat het vaststellen van het informatiebeveiligingsbeleid, het inventariseren van informatie, bedrijfsprocessen, risico's en maatregelen en het uitvoeren van interne audits om te controleren of aan de norm wordt voldaan. Hoewel het implementeren van ISO 27001 een aanzienlijke investering kan vergen in termen van tijd en middelen, wegen de voordelen van verbeterde beveiliging en compliance hier ruimschoots tegenop.
De voordelen van ISO 27001-certificering
Vertrouwen
Een ISO 27001-certificering laat zien dat jouw organisatie serieus omgaat met informatiebeveiliging, wat het vertrouwen van klanten en partners versterkt.
Compliance
Door te voldoen aan de ISO 27001-norm, voldoet jouw organisatie ook aan diverse internationale en nationale wetten en regelgeving, waaronder de AVG.
Risicobeheer
ISO 27001 helpt je bij het identificeren van potentiële beveiligingsrisico's en het nemen van proactieve maatregelen om deze risico's te beperken.
Vertel mij meer over ISO 27001
Wil je meer weten over ISO 27001? Onze experts vertellen je graag meer over deze normering. Vul het contactformulier in, dan nemen we snel contact met je op.
Aangenaam, wij zijn Tesorion
Tesorion is een 100% Nederlandse, onafhankelijke cybersecuritydienstverlener. Wij bestrijden cybercriminaliteit en minimaliseren bedrijfsrisico’s. Tesorion beschermt jouw organisatie 24/7 dankzij onze technologie en meer dan 100 experts.
Vertrouwd door toonaangevende organisaties in Nederland
Waarom kiezen voor Tesorion?
Tesorion biedt continue monitoring en detectie van cyberdreigingen. Met ons moderne SOC (Security Operations Center) helpen we Nederlandse organisaties om hun digitale activa te beschermen en de risico's van cyberaanvallen te minimaliseren.
Security Operations
De cybercrimineel slaapt niet, daarom is het T-CERT altijd bereikbaar in geval van een calamiteit. Tesorion staat 24/7 voor je klaar.
Pragmatische experts
Onze experts gaan direct voor je aan de slag. Na de eerste triage weten we welke stappen we daarna moeten zetten.
Transparante communicatie
We houden je continu op de hoogte van wat we doen en welke stappen er moeten worden genomen. Juist in gevallen van een crisis is transparante communicatie essentieel.
Heldere rapportage
Onze pragmatische aanpak leidt uiteindelijk tot een helder en leesbaar rapport. We brengen onze bevindingen, waargenomen risico’s en adviezen bij elkaar.